četvrtak, 14. listopada 2010.

Tržište nekretnina južne i istočne Europe oporavit će se prije očekivanja

Unatoč padu u posljednje dvije godine tržište nekretnina središnje i istočne Europe u srednjoročnim i dugoročnim perspektivama i dalje ima velik potencijal rasta. S Richardom Halhyardom, izvršnim direktorom CEE Insight Foruma (u vlasništvu poljske kompanije Imagine Live Media), koji okuplja stručnjake i gospodarstvenike s područja nekretninskog biznisa, razgovarali smo koje su mogućnosti u tome sektoru za potencijalne investitore te o događaju koji u Zagrebu organiziraju u suradnji s uglednim Financialom Timesom, konferenciji Buying signals, kojoj je medijski pokrovitelj Poslovni dnevnik. CEE Insight Forum također svake godine organizira nagradu CEEQA, namijenjenu tvrtkama i projektima koje su posebno pridonijele razvoju sektora.

Kažite nam nešto o nagradi za kvalitetu nekretnina u središnjoj i istočnoj Europi (CEEQA) i koji su njezini ciljevi?
Aktivnosti nagrade CEEQA uključuju istraživanja ključnih trendova koji utječu na sektor nekretnina, čitav niz foruma poslovnih vođa, rasprave o važnim pitanjima ili trendovima na tržištu te godišnje nagrade na području nekretnina. U organizaciji Insight Foruma za područje središnje i istočne Europe u suradnji s listom Financial Times glavni joj je cilj promicati dostignuća sektora nekretnina središnje1 istočne Europe u okvirima međunarodne poslovne zajednice. Otkako je uvedena 2002. godine, cilj je bio stvoriti vjerodostojnu, međunarodno prepoznatljivu nagradu u sektoru nekretnina te važan događaj na području industrije nekretnina. Bilo je nužno da se svi mogu slobodno prijaviti za nagradu te da je odabir i ocjena kandidata što transparentnija i demokratičnija.

Naziv nagrade odnosi se na područje središnje i istočne Europe, a na koje se zemljopisno područje nagrada orijentira u današnje vrijeme?
Nagrada se u početku fokusirala na države koje su nastale u velikim promjenama političkog i gospodarskoga krajolika 1989. godine te se brzo usmjerile prema članstvu u Europskoj uniji i sudjelovanju u europskim i svjetskim tržištima kapitala. Zbog toga smo se prvotno usmjerili na samu srž središnje Europe, no uskoro smo se proširili na više zemalja te s vremenom uključili više zemalja regije.

Zašto ste odabrali Zagreb za domaćina foruma Buying signals?
Prvi je razlog što želimo steći nov pogled na posebne izazove i prilike koje tržište jugoistočne Europe predstavlja regionalnim i međunarodnim ulagačima i stručnjacima za razvoj nakon krize, želimo otkriti koje ga sile vuku naprijed, a koje natrag. Ta će tema biti vrlo zanimljiva sudionicima našeg Insight foruma za područje središnje i istočne Europe. Drugi je razlog, kao što sam već spomenuo, objaviti članstvo čitavog niza tržišta država jugoistočne Europe u CEEQA-u u sklopu nagrada za 2010. godinu.

U oba smo slučaja usmjereni na istaknutija tržišta država kao što su rumunjsko i slovensko koja su u CEEQA-u uključena od početka, na hrvatsko i bugarsko tržište, koje već dugo promatraju tvrtke koje su aktivne u središnjoj Europi i okolici, te na srpsko i crnogorsko, koja su prije krize privukla pozornost međunarodnih ulagača veličinom, opsegom ili političkom voljom. S vremenom ćemo proširiti djelokrug CEEQA-e kako opseg proizvoda i međudjelovanje ostalih čimbenika budu više privlačili vodeće operatore u nova europska tržišta i CEEQA-u.

Što ste istaknuli kao glavne točke događaja i tko su vam glavni partneri?
Srećom, neki od najistaknutijih stručnjaka i tvrtki na novim tržištima nekretnina u Europi održat će prezentacije i sudjelovati u raspravama o prilikama i izazovima u razvoju, zakupljivanju, poticajima za ulagače, suradnji javnog i privatnog sektora, financiranju preko banaka i održivom razvoju. Medu govornicima na forumu bit će Đuro Popijač, Sylvia Gansser Potts (voditeljica Sektora nekretnina i turizma pri Europskoj banci za obnovu i razvoj), Eli Alrov (predsjednik Izvršnog odbora GTC-a), Arpad Torok (izvršni PO direktor TriGrariit Development Corporation) i Otis Spencer (Heitman), redom ugledni stručnjaci na tržištu koji se rijetko pojavljuju na konferencijama.

Ovo će biti sjajna prilika da ljudi čuju njihova mišljenja i stavove o pitanjima vezanim uz poslovanje i dugoročnu budućnost tržišta. Svi naši govornici i sudionici u raspravama snažne su karike novih europskih tržišta i mislim da će biti vrlo poučno. Naš je glavni organizacijski partner Financial Times, a blisko strateško partnerstvo ostvarili smo sa svih osam velikih međunarodnih agencija nekretnina koje su aktivne u ovom sektoru (CBRE, Colliers, Cushman & Wakefield, DTZ, Jones Lang LaSalle, King Sturge, Knight Frank, Savills) i pružaju iznimnu potporu forumima i nagradama.

Naša promotivna partnerstva s tvrtkom Thomson Reuters, Global Real Estate Institutom (GRI), Warsaw Business Journalom, IBP Real Estateom i SEE Newsom vrlo su važna, a za ovaj događaj ostvarili smo vrlo vrijedno partnerstvo s Hrvatskom udrugom poslodavaca i Poslovnim dnevnikom. Vezano uz lokalnu organizaciju i promociju surađujemo s poslovnim savjetovanjem Filipović, našim službenim partnerom za tržišta jugoistočne Europe.

Mislite li da se kriza na tržištu nekretnina smiruje i očekujete li povratak u stanje prije svjetske financijske krize?
Ako se govori o svjetskoj ili europskoj razini, samo je pitanje vremena kad će se to dogoditi. Svjesni smo da ljudsko znanje i sposobnosti stvaraju sve veće bogatstvo, što podrazumijeva veći izbor nekretnina i želja potrošača. To znači da će tržište komercijalnih nekretnina na svim razinama uvijek težiti boljitku, što god se kratkoročno zbivalo. S obzirom na tržišta jugoistočne Europe, bit ću dovoljno odvažan i reći da bi se takav pomak mogao dogoditi prije nego što se očekuje.

Izvor/autor: Poslovni dnevnik/PressCut

Nema komentara:

Objavi komentar